Laddar Karta...

Date/Time
Date(s) - 22/01/2014
13:00 - 14:30

Location
C305

Categories No Categories


Föreläsningen hålls av Henrik Runnemalm, forskningschef på GKN Aerospace Engine Systems och en av de främsta inom nanoteknikforskningen i Sverige. Han kommer att berätta om vilka utvecklingsprojekt som bedrivs just nu, och vilka teknologier som utvecklas för att möta framtidens krav. För att möta behovet av lägre miljöpåverkan, säkrare flyg och ökad global konkurrenskraft behövs utveckling inom en mängd olika områden; så som metalliska och kompositmaterial, beräkningsteknik, konstruktionsmetoder, mätteknik och tillverkningsteknologier. Han kommer även att berätta om hur teknikutveckling i framkant har en stark koppling till utveckling av människor och dess kompetenser.

GKN Aerospace Engine Systems är ett av Sveriges mest forskningsintensiva företag med huvudkontor i Trollhättan. De utvecklar och tillverkar avancerade komponenter till flygmotorer och rymdraketer. Deras komponenter finns i över 90 % av alla civila flygplan världen över. De har också en viktig roll i det europeiska rymdsamarbetet; de levererar munstycken och turbiner till Ariane-raketerna. Det är även GKN som har ansvaret för motorn i det svenska Gripen-planet RM12. Förutom Trollhättan har de även verksamhet i Linköping med fokus på produkter i komposit, Kongsberg i Norge, Newington, Connecticut i USA, samt ett ingenjörskontor i Bangalore, Indien.

GKN Aerospace Engine Systems ingår i GKN Aerospace, en av världens största oberoende leverantörer till flygindustrin. Förutom komponenter till flygmotorer tillverkar de avancerade metall- och kompositkomponenter för bärande strukturer i flygplan, olika typer av fönster till flygplan samt ett antal specialprodukter; som elektrotermiskt isbildningsskydd, bränsle och livräddningssystem samt skottsäkert glas. GKN Aerospace har 11 300 anställda i 9 olika länder.