Enkel Laxdröm i Sushi Stil
Ingredienser:
Lax marinad
- Lax 500g (går att byta mot annan fisk)
- Soja = 2 msk
- Mirin = ca 1 1/2 msk
- Sesamolja 1/2 msk
- Sötsursås 2 msk
I ungnsformen
- Vitlökspulver 1/2 msk
- Nori 2 plattor
- Ris 6 portioner
Topping
- Avokado 2 st
- Gurka 1st
- Risvinäger 1 msk
- Sriracha majonnäs
- Teriyakisås
- Sesamfrön
- Vårlök 4st
Gör så här:
- Koka ris
- Förvärm ugnen till 200°C.
- Ta bort skinnet från laxen och skär den i 2,5 cm stora tärningar.
- Blanda tärnad lax med sötsursås, soja, mirin, sesamolja i en mellanstor skål. Lägg åt sidan.
- Lägg ut kokt klibbigt ris i en ugnsform och tryck ner det för att skapa en jämn yta.
- Lägg ett lager nori ovanpå riset och lägg sedan den marinerade laxen ovanpå. Strö jämnt över vitlökspulver.
- Placera ugnsformen i ugnen och baka i 8 minuter. Sätt sedan på grillfunktionen i 3-4 minuter eller tills laxen är tillagad efter eget tycke och börjar karamelliseras.
- Ta ut laxgratinet från ugnen och lägg på tärnad avokado och gurka, strö över lite salt och ringla över risvinäger.
- Ringla över stark majonnäs och Teriyakisås, avsluta med att strö över sesamfrön och vårlök.